Wie gaat de Tour de France winnen?

Na twee bewogen weken gaat de Tour de France alweer de laatste week in. Op 23 juli zullen de sprinters in Parijs bepalen wie de laatste etappe gaat winnen. Tot die tijd valt er echter nog genoeg te genieten. Er zijn bovendien al veel bijzondere etappes geweest die zeker het nabespreken waard zijn, ook met het oog op de toekomst en bijvoorbeeld om goed te kunnen wedden op de aankomende ronde van Spanje. In dit artikel lees je een terugblik op de Tour de France tot nu toe en een vooruitblik op de laatste week van deze spannende ronde.

Al veel smaakmakers naar huis

De eerste etappe van de Tour de France 2017 vond plaats in Düsseldorf. Al meteen moesten we afscheid nemen van twee (potentiële) smaakmakers. Zowel Ion Izagirre als Alejandro Valverde kwamen in de regenachtige straten in Duitsland ten val. Met name Valverde is er met een gebroken knieschijf en gebroken enkel behoorlijk slecht aan toe. De eerste etappe werd gewonnen door Geraint Thomas van Team Sky. Hij behield vier etappes de gele trui maar is inmiddels ook al naar huis door een zware valpartij. Andere bijzondere heren die we in het restant van de tour niet meer terugzien zijn Peter Sagan die een elleboogje aan Cavendish moest bekopen met een diskwalificatie. Ook Richie Porte, vooraf als één van de grootste favorieten voor de eindzege gezien, moest door een valpartij in een afdaling reeds afstappen. Voor ons Nederlanders was verder het uitvallen van Robert Gesink een flinke domper. De etappe nadat hij als tweede over de streep kwam viel hij en een gebroken ruggenwervel betekende het einde van zijn tour.

Froome is sterk maar niet oppermachtig

In de andere etappes valt met name op dat Team Sky zeer sterk is en de race vrijwel de hele tijd onder controle heeft. Hun kopman Chris Froome droeg van de vijfde tot en met de elfde etappe de gele leiderstrui maar is inmiddels voorbij gestoken door Fabio Aru van Astana. Het is tekenend voor de Tour de France van Froome dit jaar. Hoewel hij de vorige twee keer wist te winnen is hij niet oppermachtig deze ronde. Er liggen meerdere kapers op de kust waarvan Aru, Bardet en Uran de gevaarlijkste kandidaten zijn. De grote tegenvallers zijn Quintana en Contador. De kleine Colombiaan van Movistar moet zijn sterke optreden in de Giro eerder dit jaar bekopen en kan bergop niet met de besten mee. De ervaren ex-winnaar Contador lijkt zijn beste tijd te hebben gehad en speelt een bijrol deze Tour. Kittel is veruit de sterkste sprinter dit jaar. Hij pakte al vijf etappezeges en kan hier zeker nog een paar aan toevoegen. Groenewegen doet het van de Nederlanders het beste in de sprint. Enkele podiumplaatsen beloven veel voor de toekomst.

Wie gaat winnen?

Er volgen nog twee echte bergetappes, maar het zal vooral de tijdrit in de een-na-laatste etappe zijn die het verschil gaat maken. Van de favorieten voor de eindzege is Froome de beste tijdrijder. Maar gezien zijn wisselvallige optreden in de bergen valt het nog te bezien of zijn achterstand overbrugbaar is op 22 juli. Het zou goed kunnen dat we eens een andere winnaar te zien krijgen dit seizoen. De eerder genoemde Aru, Bardet en Uran krijgen hierbij concurrentie van onder andere Yates en Martin terwijl ook de teamgenoot van Froome, Mikel Landa, er goed voor staat. Laten we in ieder geval hopen dat er geen grote valpartijen meer komen en iedereen veilig Parijs kan bereiken.

July 19, 2017 Door : Posted in nieuws No Comments

Comments are closed.